Plusy i minusy posiłków platerowanych, rodzinnych i posiłków w formie bufetu
Och, wybór, wesela mają różne kształty i rozmiary, podobnie jak dostępne opcje posiłków. Dania na talerzu, w rodzinnym stylu i w formie bufetu to jedne z bardziej popularnych wyborów, z których każdy ma swoje zalety i wady. Poniżej przedstawiamy szczegóły, plusy i minusy każdego z nich, aby pomóc Ci podjąć najlepszą decyzję i być o krok bliżej planowania ślubu swoich marzeń.. Zaczynamy!!!
Na talerzu: Posiłek na talerzu to opcja gastronomiczna, w której goście pozostają na miejscach przez cały posiłek, a każde danie serwowane jest przez kelnerów w wybranym przez Ciebie miejscu. Wybierając posiłek na talerzu dajesz swoim gościom do wyboru zazwyczaj wołowinę lub kurczaka, rybę i wegetariańską. Każdy z Twoich gości wybierze ten, który chciałby przed Twoim wydarzeniem. Dając gościom opcje, pamiętaj, że musisz prowadzić rejestr tego, kto co zamawia i przekazywać te informacje swojemu cateringowi organizując konferencje.
Plusy: Czekanie na Ciebie może być mniej stresujące dla Twoich gości niż inne style obsługi, a mianowicie posiłki w formie bufetu, ponieważ nie muszą oni czekać w kolejkach ani wstawać po jedzenie. Dzięki tym posiłkom nie będzie też marnowanego jedzenia, ponieważ talerze są wstępnie dzielone przez personel.
Minusy: To menu będzie mniej zróżnicowane niż bufet, dlatego najlepiej podawać potrawy, które są bardzo atrakcyjne, aby pomieścić gości z ograniczeniami dietetycznymi. Posiłek na talerzu zajmie również więcej czasu na przyjęcie, zmniejszając czas dostępny na czynności ceremonialne, takie jak tosty, tańce formalne, krojenie ciast i codzienne czynności, takie jak spotkania towarzyskie lub taniec.
Family Style: Ten rodzaj obsługi zyskał dużą popularność w ostatnich latach, ponieważ jest mniej formalny niż posiłek na talerzu, ale bardziej formalny niż bufet. Zasadniczo kelnerzy przyniosą Twoje jedzenie do stołu w dużych naczyniach do serwowania, a te zostaną podane dla każdej osoby, aby podać swój własny talerz. Jeśli zdecydujesz się zamówić dodatkowe jedzenie, kelnerzy uzupełnią te dania, gdy będzie ich mało. Sugerujemy serwowanie rodzinnego posiłku, jeśli wyobrażasz sobie elegancką, a jednocześnie swobodną i wygodną atmosferę na przyjęciu. Ponieważ ten styl obsługi jest wciąż dość nową koncepcją, jest to również świetna opcja, jeśli próbujesz zrobić coś niecodziennego.
Plusy: Styl rodzinny zachęca gości do interakcji i tworzy ciepłą, zachęcającą atmosferę, jednocześnie pozwalając im usiąść i zrelaksować się przy stole. Podobnie jak w formie bufetu, Twoi goście mogą serwować sobie tyle lub za mało każdego dania, ile chcą, ale pamiętaj, że będziesz musiał zamówić dodatkowe jedzenie, jeśli chcesz mieć pewność, że wszyscy będą mogli zjeść sekundy.
Minusy: Będziesz podawać duże półmiski z jedzeniem wokół stołu, więc posiłki w stylu rodzinnym z pewnością mogą stać się bardzo bałaganiarskie.Stacje Makaronu
Bufet: W przypadku bufetów jedzenie jest zwykle podawane w naczyniach do pieczenia lub na ceramicznych lub szklanych półmiskach umieszczonych na stołach bankietowych, a goście idą po obu jego stronach, aby pomóc sobie w jedzeniu. Istnieje również możliwość posiadania personelu przy każdym daniu, który pomoże obsłużyć gości. Bufety można zwiększać lub zmniejszać, aby dopasować je do formalności wesela, ale zdecydowanie nadają one o wiele bardziej nieformalny charakter niż posiłki na talerzu lub posiłki w stylu rodzinnym. Są najlepsze na nieformalne wesela lub gdy masz mniejszy budżet i szukasz informacji gdzie obiady domowe w Warszawie.
Plusy: Bufety umożliwiają zaoferowanie gościom szerokiej gamy potraw w sporych ilościach. Dzięki takiemu stylowi obsługi nie musisz się martwić, że ktokolwiek wróci do domu głodny, a w przeciwieństwie do posiłku na talerzu, jeśli Twoi goście wybiorą coś, co nieszczególnie im się podobają, mogą po prostu wstać i znaleźć coś innego do jedzenia. Ponadto, ponieważ bufety zachęcają gości do przemieszczania się i spacerów, będą mieli wiele okazji do wzajemnego mieszania się.
Minusy: Ten styl obsługi może czasami stać się gorączkowy, jeśli zbyt wiele osób podejdzie do jedzenia na raz. Utrzymuj linie na minimalnym poziomie i unikaj chaosu, wstając tylko kilka stolików na raz. Innym problemem, który można napotkać, jest posiadanie za dużo lub za mało jedzenia. Nie ma kontroli porcji, gdy goście napełniają swoje talerze, i trudno jest przewidzieć, jak głodna będzie każda osoba. Z tego powodu jedzenie w formie bufetu zazwyczaj musi być zamówione w nadmiarze, ponieważ lepiej jest mieć trochę więcej niż za mało. Twój catering pomoże ci zdecydować, ile dokładnie będziesz potrzebować, aby nie marnować dużo jedzenia.